Biszkopt z wiśnią

 Witam proponuję dziś super przepis na pyszne ciasto, a mianowicie biszkopt z wiśnią wspomnienie lata.

Ciasto

1. 5 jajek, temperatura pokojowa

2. 250 g cukru

3. 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

4. 200 ml mleka, temperatura pokojowa

5. 450 g mąki pszennej

6. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

7. 500 g owoców wiśni świeżych lub mrożonych

Dodatkowo

kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić na bok.

W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut.

Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko.

Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, z wierzchu posypać kaszą manną lub bułką tartą, ułożyć owoce wiśni.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C grzałka góra- dół.

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

W przypadku mrożonych owoców daję do ok 50 g kaszy manny, a w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.

 Mrożonych owoców nie rozmrażam, kwaśne, mrożone owoce mieszam dodatkowo z 2 łyżkami cukru pudru i dopiero wykładam na ciasto.

Komentarze