Biszkopt z wiśnią
Ciasto
1. 5 jajek, temperatura pokojowa
2. 250 g cukru
3. 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
4. 200 ml mleka, temperatura pokojowa
5. 450 g mąki pszennej
6. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7. 500 g owoców wiśni świeżych lub mrożonych
Dodatkowo
kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem
do pieczenia, odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, miksując
mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut.
Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie
mleko.
Dodać mieszankę mączną i wymieszać delikatnie szpatułką lub
zmiksować krótko na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się
składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, z wierzchu posypać
kaszą manną lub bułką tartą, ułożyć owoce wiśni.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego
patyczka, w temperaturze 170°C grzałka góra- dół.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do
ostygnięcia.
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
W przypadku mrożonych owoców daję do ok 50 g kaszy manny, a
w przypadku świeżych mniej lub w ogóle.
Komentarze
Prześlij komentarz