Tort tradycyjny przepis

 

Jak obiecałam podaję przepis na tort tradycyjny zapraszam.

Składniki

Biszkopt

7 jajek

1 szklanka cukru

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 i 1/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

6 jajek

2 szklanki cukru

600 g masła

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki kawy mielonej

1 łyżka ciemnego kakao

5 łyżek wódki

Do nasączenia

3/4 szklanki przegotowanej wody

1 łyżka cukru

1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać.

Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą.

Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180′C przez około 30-35 min do suchego patyczka.

Krem

Jajka z cukrem ubić na parze w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą.

Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor, odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę, masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.

 

Gotowy krem podzielić na trzy części jedną troszkę mniejszą.

Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakao, dokładnie wymieszać.

Biszkopt  przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.

Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy, następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy.

Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym i schłodzić smacznego.

Komentarze