Tort tradycyjny
przepis
Jak obiecałam podaję przepis na tort tradycyjny zapraszam.
Składniki
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
6 jajek
2 szklanki cukru
600 g masła
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kawy mielonej
1 łyżka ciemnego kakao
5 łyżek wódki
Do nasączenia
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Biszkopt
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem,
dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do
pieczenia i wymieszać.
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą.
Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w 180′C przez około 30-35 min do suchego patyczka.
Krem
Jajka z cukrem ubić na parze w małym garnku lub misce
zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor, odstawić
do wystygnięcia.
Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem
oraz wódkę, masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną
konsystencję.
Gotowy krem podzielić na trzy części jedną troszkę mniejszą.
Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do
najmniejszej kakao, dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na
trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i
rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem
kakaowy, następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i
rozsmarować na całym torcie krem kawowy.
Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym i schłodzić
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz