Słodki puch w ustach z gniazdka

Gniazdka

Krok 1

Do garnka wlej wodę, umieść w nim masło oraz sól, po czym ustaw na średniej mocy palnika.

Krok 2

Kiedy całość się zagotuje, wsyp jednym ruchem całą mąkę i wszystko energicznie wymieszaj rózgą na jednolitą masę, aż zacznie odstawać od ścianek garnka. Wówczas zdejmij garnek z palnika i odstaw masę do wystudzenia.

Krok 3

Kiedy ciasto już wystygnie, dodawaj do niej kolejno jajka i po każdym dodaniu miksując na jednolitą masę. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie mocno wyciętej gwiazdki.

Może się przydać

Tylka ozdobna w kształcie gwiazdy otwartej 1M marki Wilton ze stali nierdzewnej nadaje się do tworzenia ozdób takich, jak rozety, kwiaty i gwiazdkowe wypełnienia. Pasuje do każdego większego rękawa cukierniczego!

Krok 4

Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do temperatury około 175-180°C. W czasie nagrzewania się patelni z papieru do pieczenia wytnij około 20 kwadratów i wyciskaj na nie po jednym krążku ciasta. 

Krok 5

Następnie wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po około 1 minucie usuń kawałki papieru i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż do zrumienienia. Po usmażeniu odsącz gniazdka na arkuszach ręcznika papierowego (możesz też użyć papieru śniadaniowego).

Krok 6

Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka polukruj i posypać kolorową posypką.

Perełki cukrowe Dr. Oetker

Perełki cukrowe to kolorowa posypka, która będzie się uroczo prezentować na ciastach, tortach, deserach i lodach. Polewy i lukry udekoruj przed zastygnięciem, a kremy i masy tuż przed podaniem.


Komentarze