Plecionka z kruszonką
1 kg mąki tortowej
10 dkg drożdży
10 dkg cukru kryształu
10 dkg margaryny
500 ml mleka ciepłego
2 płaskie łyżeczki soli
2 jajka (całe)
2 żółtka
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodaję 2 łyżeczki soli.
2. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka oraz łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3. Podgrzewamy mleko i topię margarynę, pozostawiamy do wystudzenia.
4. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem kryształem "na puch" i na koniec wlewam mleko i jeszcze ubijam.
5. Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki wraz z utartymi jajkami z mlekiem. Mieszam wszystko i wyrabiamy ciasto, gdy się już nie klei dodaję margarynę i dalej wyrabiamy ręką do momentu aż będzie szklista, wtedy pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. Gotowe ciasto drożdżowe wykładam na stolnicę i dzielę na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na dwa prostokąty i kroję wzdłuż na 3 paski, nie docinając z jednej strony do końca. Następnie zaplatam je jak warkocz i sklejamy końcówki. Wkładam do 2 keksówek i pozostawiamy do wyrośnięcia.
7. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika smaruję plecionki roztrzepanym jajkiem, aby nadać połysk po upieczeniu. Piekę ok. 30 - 35 min w temp. 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz