Pyzy z soczewicą

Witam mam super przepis mojej córki na pyzy z soczewicą wszystkim bardzo smakowały nawet niejadkom zapraszam

 

Składniki na ciasto

ok. 2szkl. ugotowanych ziemniaków

1 jajko

mąka ziemniaczana

szczypta soli

 

Składniki na farsz

0,5 szklanki  suchej soczewicy

płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego

sól 

pieprz

szczypta majeranku

szczypta słodkiej papryki w proszku

1 cebula

1 łyżka bułki tartej

olej do smażenia

Wykonanie

Suchą soczewicę wsypałam do garnka i zalałam ok. 1,5 szklanki zimnej wody.

Lekko ją posoliłam i zagotowałam, dodałam koncentrat pomidorowy i gotowałam soczewicę do miękkości.

Ugotowaną odstawiłam do wystygnięcia, nie odcedzałam jej bo w trakcie gotowania wciągnęła cały płyn.

Cebulę obrałam posiekałam i zeszkliłam ją na łyżce oleju, przyprawiłam solą,i pieprzem, majerankiem oraz papryką.

Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy.

Farsz  zblendowałam  na jednolitą masę, można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia.

Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą.

Z ciasta odrywałam nieduże kawałki, spłaszczałam je w dłoniach na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy.

Pyzy odkładałam na deskę obsypaną mąką.

W większym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać pyzy.

Pyzy gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pyzy podawać z podsmażoną cebulka lub skwarkami smacznego.

Komentarze