Pyzy z soczewicą
Witam mam super przepis mojej córki na pyzy z soczewicą
wszystkim bardzo smakowały nawet niejadkom zapraszam
Składniki na ciasto
ok. 2szkl. ugotowanych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypta soli
Składniki na farsz
0,5 szklanki suchej
soczewicy
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
szczypta majeranku
szczypta słodkiej papryki w proszku
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie
Suchą soczewicę wsypałam do garnka i zalałam ok. 1,5
szklanki zimnej wody.
Lekko ją posoliłam i zagotowałam, dodałam koncentrat
pomidorowy i gotowałam soczewicę do miękkości.
Ugotowaną odstawiłam do wystygnięcia, nie odcedzałam jej bo
w trakcie gotowania wciągnęła cały płyn.
Cebulę obrałam posiekałam i zeszkliłam ją na łyżce oleju,
przyprawiłam solą,i pieprzem, majerankiem oraz papryką.
Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i
dodałam do soczewicy.
Farsz zblendowałam na jednolitą masę, można też zmielić w
maszynce lub pozostawić bez mielenia.
Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą.
Z ciasta odrywałam nieduże kawałki, spłaszczałam je w
dłoniach na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując
okrągłe pyzy.
Pyzy odkładałam na deskę obsypaną mąką.
W większym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać pyzy.
Pyzy gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pyzy podawać z podsmażoną cebulka lub skwarkami smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz