Pyza z soczewicą alternatywą dla pyzy mięsnej

 pyzy z soczewicą

1 kg ziemniaków, 0.2 kg mąki pszennej, 0.2 kg mąki ziemniaczanej, sól.

Farsz: soczewica, woda, sól, pieprz, cebula, surowy ziemniak, słonina.

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto.

Farsz: soczewicę namoczyć w przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia ugotować, przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, cebulę i surowy ziemniak starty na tarce. Usmażyć trochę słoniny i dodać do farszu.

Wystudzonym farszem nadziewać ciasto formując z niego kulki. Gotować w osolonej wodzie. Podawać na gorąco, polane stopionym tłuszczem.


Komentarze