Plecionka z kruszonką przepis
Witam dziś polecam smaczną plecionkę z kruszonką.
Plecionkę można robić z różnym nadzieniem zapraszam do
przepisu
Składniki
25g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
1l. szklanka ciepłej wody
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
4 i 1/4 szklanki mąki
kruszonka
0,5 szklanki mąki
30 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przykładowe nadzienia
Nadzienie porzeczkowe:
2 szklanki porzeczek mogą być mrożone
pół szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki wody
Nadzienie serowe
500 g twarogu
2 jajka
1 łyżka waniliowego proszku budyniowego
1 opakowanie cukru waniliowego 18g
ok 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Ze świeżych drożdży zrób rozczyn jeśli dajecie suche drożdże
to rozpuścić je w wodzie.
Następnie wymieszaj z miękkim masłem, cukrem, jajkami solą i 2 szklankami mąki.
Ubijaj mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty.
Dodaj tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i
wyrabiaj ręką, następnie wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i
elastyczne.
Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski , przewróć, żeby całe
pokryło się warstewką tłuszczu.
Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut do
podwojenia objętości.
Rozwałkować ciasto i pokroi na paski, następnie zaplatać w
warkocz.
pozostawić na blaszce do wyrośnięcia i posypać kruszonką.
Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni
można tak samo zrobić z nadzieniem smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz