Plecionka z kruszonką przepis

 

Witam dziś polecam smaczną plecionkę z kruszonką.

Plecionkę można robić z różnym nadzieniem zapraszam do przepisu

Składniki

25g świeżych drożdży lub 14 g suszonych

1l. szklanka ciepłej wody

1/2 kostki masła

5 łyżek cukru

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

4 i 1/4 szklanki mąki

kruszonka

0,5 szklanki mąki

30 g masła

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Przykładowe nadzienia

Nadzienie porzeczkowe:

2 szklanki porzeczek mogą być mrożone

pół szklanki wody

3 łyżki cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

4 łyżeczki wody

Nadzienie serowe

500 g twarogu

2 jajka

1 łyżka waniliowego proszku budyniowego

1 opakowanie cukru waniliowego 18g

ok 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie

Ze świeżych drożdży zrób rozczyn jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie.

Następnie wymieszaj z miękkim masłem, cukrem, jajkami  solą i 2 szklankami mąki.

Ubijaj mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty.

Dodaj tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiaj ręką, następnie wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj  jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.

Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski , przewróć, żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu.

Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut do podwojenia objętości.

Rozwałkować ciasto i pokroi na paski, następnie zaplatać w warkocz.

pozostawić na blaszce do wyrośnięcia i posypać kruszonką.

Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni

można tak samo zrobić z nadzieniem  smacznego.

Komentarze