Pieróg z kapustą na ciepło

 

Mam znowu super przepis, którym się chętnie podzielę jest to pieróg z kapustą na ciepło zapraszam.

Składniki

Ciasto

50 dag mąki

25 dag masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml gęstej śmietany

sól

4 żółtka

Nadzienie

45 dag czerwonej kapusty

2 duże winne jabłka

czerwona cebula

olej do smażenia

2 goździki

łyżka czerwonego octu winnego

sól

pieprz

Sposób przygotowania

 

Ciasto z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodając na końcu 3 żółtka.

Zagniatamy i formujemy kulę, schładzamy w lodówce.

 

Nadzienie kapustę drobno szatkujemy, jabłka myjemy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy lub kroimy w piórka.

Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy goździki, ocet, sól i pieprz, podsmażamy, aż kapusta zmięknie.

Schłodzone ciasto  rozwałkowujemy  niezbyt  cienko i kroimy w niewielkie kwadraty.

Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. 

Smarujemy  pozostałym, rozmąconym żółtkiem i pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia.

Pierogi z kruchego ciasta oprócz czerwonej możemy przygotować nadzienie z kiszonej kapusty ugotowanej z dodatkiem cebuli i grzybów.

Pierogi podaje się je samodzielnie lub jako dodatki do zup, mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. 

Podawane na ciepło lub na zimno są bardzo smaczne.

Komentarze