Pieróg
z kapustą na ciepło
Mam znowu super przepis, którym się chętnie podzielę jest to
pieróg z kapustą na ciepło zapraszam.
Składniki
Ciasto
50 dag mąki
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstej śmietany
sól
4 żółtka
Nadzienie
45 dag czerwonej kapusty
2 duże winne jabłka
czerwona cebula
olej do smażenia
2 goździki
łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodając na
końcu 3 żółtka.
Zagniatamy i formujemy kulę, schładzamy w lodówce.
Nadzienie kapustę drobno szatkujemy, jabłka myjemy i kroimy
w kostkę.
Cebulę obieramy, siekamy lub kroimy w piórka.
Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej,
dodajemy goździki, ocet, sól i pieprz, podsmażamy, aż kapusta zmięknie.
Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy niezbyt cienko i kroimy w niewielkie kwadraty.
Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy, układamy na blasze
wyłożonej papierem do wypieków.
Smarujemy pozostałym,
rozmąconym żółtkiem i pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia.
Pierogi z kruchego ciasta oprócz czerwonej możemy
przygotować nadzienie z kiszonej kapusty ugotowanej z dodatkiem cebuli i
grzybów.
Pierogi podaje się je samodzielnie lub jako dodatki do zup,
mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu.
Podawane na ciepło lub na zimno są bardzo smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz