Pieróg z kapustą na ciepło najlepszy do barszczyku

 pieróg z kapustą na ciepło

Ciasto:

2 szklanki mąki

pół łyżeczki soli

około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz: 

połowa małej główki białej kapusty

1 cebula

2 łyżki oleju 

sól,pieprz

Dodatkowo:

1 cebula 

3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno pokroić ,zalać gorącą wodą i dusić do miękkości, po tym czasie dokładnie odsączyć z wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć .Przyprawić solą i pieprzem, przestudzić.

Lepienie pierogów.

2. Ciasto wałkować ,wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać.

3. Pierogi gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.

Ugotowane.

4. Cebulę zeszklić na maśle i polewać nią ugotowane pierogi.


Komentarze