pieróg z kapustą na ciepło
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
połowa małej główki białej kapusty
1 cebula
2 łyżki oleju
sól,pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno pokroić ,zalać gorącą wodą i dusić do miękkości, po tym czasie dokładnie odsączyć z wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć .Przyprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Lepienie pierogów.
2. Ciasto wałkować ,wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać.
3. Pierogi gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.
Ugotowane.
4. Cebulę zeszklić na maśle i polewać nią ugotowane pierogi.
Komentarze
Prześlij komentarz