chleb pełnoziarnisty z dynią
25 dag mąki pszennej typ 450
25 dag mąki żytniej do wypieku chleba
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka pestek dyni + 3 łyżki do posypania
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
Przygotowanie dania chleb z pestkami dyni
1. Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz i przełóż do miski. Dodaj cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
2. Oba rodzaje mąk przesiej do miski. Dodaj sól, pestki dyni i wymieszaj.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz wodę i wyrób ciasto. Powinno być dość rzadkie.
4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
7. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Wierzch wyrównaj łyżką i posyp pestkami dyni. Formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
8. Formę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.
9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
10. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz