Paluch czosnkowy
Mięciutki paluch czosnkowy z dodatkiem natki pietruszki
idealny jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do zup o kremowej
konsystencji
myślę, że będzie Wam smakował
Moim bliskim i tym małym i tym dużym bardzo smakują, a naj
bardziej to chyba moim synom i ich kolegom.
Robię te paluchy czosnkowe na każdą imprezę .
Składniki
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka letniego mleka
30 g rozpuszczonego masła
Nadzienie czosnkowe
70 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Masło przełożyć do miseczki. Wymieszać z posiekaną pietruszką
i przeciśniętym czosnkiem.
Sposób wykonania
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka
zrobić zaczyn.
Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić
elastyczne, miękkie ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok.
półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na
grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt.
Podzielić go na 6 części, każdą zwinąć jak roladę, końce
nieco zrolować aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt.
Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok 1 łyżeczki masła
czosnkowego.
Odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 30 min, przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować
mlekiem
Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż ładnie się ze złocą.
Komentarze
Prześlij komentarz