Paluch czosnkowy

Mięciutki paluch czosnkowy z dodatkiem natki pietruszki idealny jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do zup o kremowej konsystencji

myślę, że będzie Wam smakował

Moim bliskim i tym małym i tym dużym bardzo smakują, a naj bardziej to chyba moim synom i ich kolegom.

Robię te paluchy czosnkowe na każdą  imprezę .

Składniki

 

400 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

1 szklanka letniego mleka

30 g rozpuszczonego masła

 

Nadzienie czosnkowe

 

70 g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Masło przełożyć do miseczki. Wymieszać z posiekaną pietruszką i przeciśniętym czosnkiem.

 

Sposób wykonania

Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i połowy porcji mleka zrobić zaczyn.

Poczekać, aż podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok. półtorej godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak aby powstał prostokąt.

Podzielić go na 6 części, każdą zwinąć jak roladę, końce nieco zrolować aby nadać paluchom wrzecionowaty kształt.

Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok 1 łyżeczki masła czosnkowego.

Odstawić  do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min, przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować mlekiem

Piec ok 20 minut, w temp 180º C, aż  ładnie się ze złocą.

Komentarze