Drożdżówka z jabłkiem pakowana
Składniki:
Mleko
Śmietana kremówka
Drożdże
Margaryna
Masło
Cukier
Jajko
Mąka pszenna
Mus jabłkowy
Jabłko
Cynamon
Wykonanie
ciasto:
170 ml mleka + 2 łyżki śmietany kremówki
25 g drożdży
75 g margaryny lub masła
3 łyżki stołowe cukru
1 jajko
ok. 700 g mąki pszennej
nadzienie:
200 g gęstego musu jabłkowego lub jabłek startych na tarce
cukier do dosłodzenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu na wierzch:
łyżka roztopionego masła lub jajko
cukier o grubych kryształkach
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko ze śmietaną do temperatury 37 stopni C (wsadzić palec i jeśli jest ciepłe, takie, jak temperatura ciała, oznacza, że wystarczy). W odrobinie ciepłego płynu rozpuść drożdże.
2. Utrzyj tłuszcz z cukrem na gładką masę, następnie dodaj jajko, rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka ze śmietaną.
3. Dodaj do masy mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Poczekaj, aż podwoi objętość.
4. Przypraw mus jabłkowy lub starte jabłka cynamonem i, jeśli trzeba, cukrem.
5. Rozwałkuj ciasto na duży kwadratowy placek, następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie sklejaj je w małe sakiewki.
6. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną stroną do dołu. Odstaw do wyrośnięcia, poczekaj, aż dobrze podrosną. Posmaruj je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w środkowej części piekarnika, w 250 o C, przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz