Klasyczna drożdżówka pakowana lub nie pakowana też smaczna

Drożdżówka z jabłkiem pakowana   

Składniki:

Mleko

Śmietana kremówka

Drożdże

Margaryna

Masło

Cukier

Jajko

Mąka pszenna

Mus jabłkowy

Jabłko

Cynamon

Wykonanie

ciasto:

170 ml mleka + 2 łyżki śmietany kremówki

25 g drożdży

75 g margaryny lub masła

3 łyżki stołowe cukru

1 jajko

ok. 700 g mąki pszennej

nadzienie:

200 g gęstego musu jabłkowego lub jabłek startych na tarce

cukier do dosłodzenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu na wierzch:

łyżka roztopionego masła lub jajko

cukier o grubych kryształkach

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko ze śmietaną do temperatury 37 stopni C (wsadzić palec i jeśli jest ciepłe, takie, jak temperatura ciała, oznacza, że wystarczy). W odrobinie ciepłego płynu rozpuść drożdże.

2. Utrzyj tłuszcz z cukrem na gładką masę, następnie dodaj jajko, rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka ze śmietaną.

3. Dodaj do masy mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Poczekaj, aż podwoi objętość.

4. Przypraw mus jabłkowy lub starte jabłka cynamonem i, jeśli trzeba, cukrem.

5. Rozwałkuj ciasto na duży kwadratowy placek, następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie sklejaj je w małe sakiewki.

6. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną stroną do dołu. Odstaw do wyrośnięcia, poczekaj, aż dobrze podrosną. Posmaruj je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w środkowej części piekarnika, w 250 o C, przez 10 minut.


Komentarze