Czosnkowy zapach i smak zamknięty w paluchu

 Paluch czosnkowy

Ciasto:

1/2 kg mąki

50g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko L

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Do posmarowania ciasta:

1 jajko średnie 

olej (tyle samo ile rozbełtanego jajka)

2 łyżeczki ziół prowansalskich

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

150g żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. W misce robimy zaczyn: mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. Wtedy dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 

2. Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta: mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt prostokąta. Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy żółtym serem.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.


Komentarze