Chlebowe marzenie na śniadanie codzienne

 Chleb dobry

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

 Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę

 Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej

Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać

 Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) 

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez chwilę 

Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia

Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu 

Naczynie z chlebem przykrywamy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zarumienił

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.


Komentarze