Chleb dobry
750g mąki pszennej
25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę
Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej
Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie)
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez chwilę
Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu
Naczynie z chlebem przykrywamy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zarumienił
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz