Chleb z kminkiem przepis

Witam wszystkich zapraszam na chleb z kminkiem super zdrowy i działa dobrze na trawienie.

Kiedy zrobiłam chleb z kminkiem to rodzina wpadła w zachwyt.

Zapraszam na przepis łatwo go zrobić.

 Składniki

1.400 gr mąki pszennej chlebowej

2.360 ml ciepłej wody

3.75 g mąki razowej żytniej

4.1 łyżeczka soli

5.2 łyżki kminku

6.4g suchych drożdży

Sposób wykonania

Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min.

Dosypujemy sól, drożdże i kminek.

Wyrabiamy ciasto ok 10 min.

Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki.

Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią.

Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość 3 krotnie

Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło.

Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.

Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym lub garnku.

Komentarze