Chleb z kminkiem przepis
Witam wszystkich zapraszam na chleb z kminkiem super zdrowy
i działa dobrze na trawienie.
Kiedy zrobiłam chleb z kminkiem to rodzina wpadła w zachwyt.
Zapraszam na przepis łatwo go zrobić.
Składniki
1.400 gr mąki pszennej chlebowej
2.360 ml ciepłej wody
3.75 g mąki razowej żytniej
4.1 łyżeczka soli
5.2 łyżki kminku
6.4g suchych drożdży
Sposób wykonania
Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i
odstawiamy na 20-30 min.
Dosypujemy sól, drożdże i kminek.
Wyrabiamy ciasto ok 10 min.
Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie
dosypane składniki porządnie się wymieszały.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h
rozciągamy i składamy chleb w bochenki.
Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski
i przykryć ściereczką lub folią.
Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć
objętość 3 krotnie
Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego
wysypanego mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie
wyschło.
Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może
opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.
Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne
20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym lub garnku.
Komentarze
Prześlij komentarz