Chleb pełnoziarnisty z dynią

 

Jak wspominałam podzielę się przepisem na chleb pełnoziarnisty z dynią jest łatwy do zrobienia , a ponadto bardzo zdrowy.

Ja najchętniej zjadam go z masłem po prostu nic nie ma dla mnie lepszego zapraszam.

 

Składniki

Rozczyn

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej

 

Ciasto

3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej

2 płaskie łyżeczki soli

3 łyżki oleju rzepakowego

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag suszonych pestek dyni

 

Dodatkowo

1 łyżeczka oleju rzepakowego

2 łyżki płatków owsianych

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób wykonania

 

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

2. Do mąki dodajemy sól ,olej, pestki dyni ,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.

 3.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

 4.Foremkę keksówkę  o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy   płatkami owsianymi.

5. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.

6.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

7. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

 8. Studzimy ,kroimy i podajemy.

Komentarze