Chleb pełnoziarnisty z dynią
Jak wspominałam podzielę się przepisem na chleb
pełnoziarnisty z dynią jest łatwy do zrobienia , a ponadto bardzo zdrowy.
Ja najchętniej zjadam go z masłem po prostu nic nie ma dla
mnie lepszego zapraszam.
Składniki
Rozczyn
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
Ciasto
3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag suszonych pestek dyni
Dodatkowo
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki płatków owsianych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób wykonania
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką ,przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
2. Do mąki dodajemy sól ,olej, pestki dyni ,wyrośnięte
drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie
ciasto.
3.Ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
4.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy
olejem i posypujemy płatkami owsianymi.
5. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do
foremki.
6.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30
minut w ciepłe miejsce.
7. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w
temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
8. Studzimy ,kroimy i
podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz