Złapana guma przyczyną dla pyz z mięsem

 Święta, Święta i po Świętach, kolejny dzień, wróciłem po pracy do domu, wszyscy czekali na mnie z zapytaniem dlaczego nie ma mojej żony w domu, nawet moja mama się dopytywała, dzieciaki głodne, babcia czekała na żonę bo miały robić świeżutkie rozpływające się ustach dobrocie jakimi są pyzy z mięsem. Szczerze mówiąc to i ja odczułem potężny głód. W tym samym momencie weszła do domu żona, okazało się, że pokonała ją opona samochodowa, a właściwie kapeć, który złapała, nie była szczęśliwa, aczkolwiek była cała brudna i zmarznięta. Natychmiast zaparzyłem jej herbaty i wysłałem na długą kąpiel z solami  rozgrzewającymi. Sam poprosiłem mamę, żebyśmy razem zrobili pyzy ziemniaczane z mięsem. Przystąpiliśmy do działania, już po 40 minutach mieliśmy cały garnek pachnących polanych tłuszczykiem i cebulką pyz z mięsem. Cóż żona po kąpieli była troszkę zaskoczona, ale cała złość jej minęła, a humor dobry powrócił. 

pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Ciasto:

75 dag gotowanych ziemniaków

25 - 30 dag mąki pszennej

10 dag maki ziemniaczanej

1 łyżka śmietany

Farsz:

2 jajka

30 dag mięsa mielonego

cebula

2 łyżki bulionu

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki oleju

sól

pieprz

Dodatkowo:

10 dag boczku

mała cebula


1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.

2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.

3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.

4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.

5. Wlać bulion i lekko ostudzić.

6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.

8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.

9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.


Komentarze