Zaduma nad pasztecikiem z kapustą

 Chciałem się podzielić krótką refleksją jaką jest pasztecik z kapustą, otóż ten pyszny smakołyk jakim jest pasztecik z kapustą  gości w naszym domu od początku mojego istnienia. Ba, nawet w naszej rodzinie od wielu pokoleń jest przepyszny przysmakiem, którym się zajadają znajomi i goście, którzy nas odwiedzają. Ponadto paszteciki z kapustą można jeść i popijać barszczem z buraków a więc jest to przepyszne jedzenie, niezwykle pożywne. Paszteciki z kapustą są bardzo przeze mnie lubiane od młodzieńczych lat zarówno rodzina i znajomi z chęcią też po nie sięgają.

pasztecik z kapustą

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka

1/4 szklanki oleju

2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

500 g kiszonej kapusty

1 duża cebula

50 g  suszonych grzybów

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, świeżo mielony pieprz do smaku

kminek, mak lub czarnuszka do posypania pasztecików (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

2. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie, następnie posiekaj i włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów.

3. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem.

5. Przygotuj ciasto – drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

7. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

8. Ciasto krótko wyrabiamy i wyłóż na stolnicę (podsyp mąką).

9. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie ciasto pokrój na 4 paski. Na każdy placek wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi.

10. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami.

11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole.

12. Rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką.

13. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.


Komentarze