Chciałem się podzielić krótką refleksją jaką jest pasztecik z kapustą, otóż ten pyszny smakołyk jakim jest pasztecik z kapustą gości w naszym domu od początku mojego istnienia. Ba, nawet w naszej rodzinie od wielu pokoleń jest przepyszny przysmakiem, którym się zajadają znajomi i goście, którzy nas odwiedzają. Ponadto paszteciki z kapustą można jeść i popijać barszczem z buraków a więc jest to przepyszne jedzenie, niezwykle pożywne. Paszteciki z kapustą są bardzo przeze mnie lubiane od młodzieńczych lat zarówno rodzina i znajomi z chęcią też po nie sięgają.
pasztecik z kapustą
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
50 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
kminek, mak lub czarnuszka do posypania pasztecików (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
2. Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie, następnie posiekaj i włóż do garnka i zalej wywarem z grzybów.
3. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem.
5. Przygotuj ciasto – drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.
7. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
8. Ciasto krótko wyrabiamy i wyłóż na stolnicę (podsyp mąką).
9. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, następnie ciasto pokrój na 4 paski. Na każdy placek wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi.
10. Z ciasta zwiń rulon i zlep na całej długości łączenia. Powtórz z kolejnymi plackami.
11. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole.
12. Rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką.
13. Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz