Tradycja Świąteczna z sernikiem w tle

 To ciasto akurat jest już tradycją, w naszym domu piecze się je  zawsze na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Sernik z wiśnią jest bardzo pyszny ciastem dlatego wszyscy się nim zachwycają, rodzina, znajomi też są też zafascynowani tym ciastem i niejednokrotnie chcą od Nas przepis. Próbując go u Nas chcą aby też taki sernik z wiśnią był w ich domu, każdy kto nie zawita w naszym domu to zawsze zajada się tym pysznym ciastem jakim jest Sernik z wiśnią.

sernik z wiśnią

Składniki na ciasto:

- 3 szkl. mąki pszennej

- 1 margaryna (250g) lub tyle samo masła

- 4 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 żółtek

- szczypta soli

Składniki na ciasto serowe:

- 1 kg sera z wiaderka

- 3 jajka

- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków + małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

- 100 g masła - rozpuścić

- 1 mała cytryna + otarta skórka

Dodatkowo:

- mały słoik wiśni drylowanych

Beza:

- 5 białek

- pół szkl cukru drobnego

- 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, miękką margarynę - posiekać razem. Żółtka rozmieszać widelcem, wlać do naczynia z resztą składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę i podpiec ok 15 minut - temp. 160 st. C, drugą natomiast zwinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce lub wykonać wzorkowe pasy za pomocą radełka układając je na talerzu (przekładać papierem) i umieścić w zamrażarce.

Ser: Jajka ubić z cukrami na pulchna jasna masę. Dodawać partiami ser, kolejno roztopione masło, mąkę, sok i skórkę cytrynową.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec sok z cytryny.

Całość: Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno odsączone wisienki, bezę oraz druga część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C przez godzinę. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Komentarze