Świąteczny piernik

 Świąteczny piernik to obowiązkowy element bożonarodzeniowego menu. W Polsce przysmak ten pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.  Dziś piernik lub pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia.Smak i aromat świątecznego piernika jest jedyny w swoim rodzaju, dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw dodanych do ciasta. Przyprawę do piernika można kupić oczywiście gotową, ale można ją również samodzielnie przygotować mieszając w odpowiednich proporcjach przyprawy korzenne, m.in. cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i pieprz. 

piernik 300 g

125 g masła

250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)

2 łyżki miodu

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)

250 ml mleka

2 jajka

300 g (2 szklanki) mąki pszennej

PRZEŁOŻENIE

kilka łyżek powideł śliwkowych

POLEWA

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%

1 łyżka kawy zbożowej np. Inki

100 g ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE 

•  Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

•  Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.

•  W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.

•  Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.

•  Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni).

•  Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

•  Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

•  Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.

•  Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.


Komentarze