Sernik z wiśnią
Witam dziś chcę podzielić się rewelacyjnym przepisem na
sernik z wiśnią mówię wam warto go zrobić jak to mówią niebo w gębie. Życzę wszystkim
smacznego.
Składniki na ciasto.
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa.
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g masła miękkie
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo.
500 g wiśni bez pestek, dobrze osączyć na sitku z nadmiaru
soku
5 białek białka, które pozostały z przygotowania ciasta
0,5 szklanki cukru
Porada
Wiśnie osączamy na sitku.
Ciasto.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier,
proszek do pieczenia i żółtka.
Całość siekamy, a po chwili szybko zagniatamy kruche ciasto.
Jeśli używacie miksera z hakiem do misy miksera wrzucamy
wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą, wkładamy do
lodówki na około 2 godziny.
Jedną część zimnego twardego, ciasta ścieramy na tarce o
grubych oczkach i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Forma 23X36 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i
pieczemy około 15-20 minut, piekarnik góra dół.
Masa serowa
W tym czasie kiedy ciasto się podpieka ucieramy masło z
cukrem na jasną puszystą masę.
Dodajemy jajka jedno po drugim cały czas ubijając, następnie
dodajemy mąkę i ser na przemian małymi porcjami.
Ubijamy do czasu połączenia się składników
Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód, na ser
układamy wiśnie.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec
ubijania łyżka po łyżce dodajemy 0,5 szklanki cukru, ubijamy na sztywno do
czasu, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne.
Białka wykładamy na wiśnie, a na ubite białka ścieramy drugą
część schłodzonego ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 C i pieczemy
około godziny na góra dół.
Komentarze
Prześlij komentarz