Sernik z wiśnią

 

Witam dziś chcę podzielić się rewelacyjnym przepisem na sernik z wiśnią mówię wam warto go zrobić jak to mówią niebo w gębie. Życzę wszystkim smacznego.

Składniki na ciasto.

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

250 g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa.

1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego

3 całe jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

130 g masła miękkie

3/4 szklanki cukru

Dodatkowo.

500 g wiśni bez pestek, dobrze osączyć na sitku z nadmiaru soku

5 białek białka, które pozostały z przygotowania ciasta

0,5 szklanki cukru

Porada

Wiśnie osączamy na sitku.

Ciasto.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.

Całość siekamy, a po chwili szybko zagniatamy kruche ciasto.

Jeśli używacie miksera z hakiem do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Jedną część zimnego twardego, ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Forma 23X36 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut, piekarnik góra dół.

Masa serowa

W tym czasie kiedy ciasto się podpieka ucieramy masło z cukrem na jasną puszystą masę.

Dodajemy jajka jedno po drugim cały czas ubijając, następnie dodajemy mąkę i ser na przemian małymi porcjami.

Ubijamy do czasu połączenia się składników

Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód, na ser układamy wiśnie.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy 0,5 szklanki cukru, ubijamy na sztywno do czasu, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne.

Białka wykładamy na wiśnie, a na ubite białka ścieramy drugą część schłodzonego ciasta.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 C i pieczemy około godziny na góra dół.

Komentarze