Pizza z pieczarkami

 

Witam dzisiaj chciała bym się podzielić przepisem na pizza z pieczarkami ulubione danie moich dzieci zapraszam.

 Składniki na ciasto

 5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki

1 jajko

3 łyżki oleju

½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody

szczypta soli

płaska łyżeczka cukru

 Składniki na farsz

70 dag pieczarek

2 średnie cebule

1 czerwona papryka

sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano

30 dag sera żółtego

 Składniki na sos

3 łyżki koncentratu

2 łyżki wody

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia

 Wykonanie

Ciasto

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier, do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka.

Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie.

Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 Farsz

Pieczarki myjemy, następnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki.

Cebule kroimy w kostkę  i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli.

Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda.

Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i  przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią, oregano.

 Sos do pizzy

Koncentrat rozcieńczamy wodą i oliwą, dodajemy odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i dokładnie mieszamy.

 Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika,wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

Smacznego.

Komentarze