Pizza swoje początki ma w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. W XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu.Nakładanie na przaśny placek rozmaitych dodatków stało się faktem - jednak warto zauważyć, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników. Kiedyś wynikało to z biedy - na pizzy lądowało mniej składników, bo ich po prostu brakowało. Dziś Włosi uważają, że tradycja jest w tym wypadku słuszna. O wiele później w pizzy zakochali się Amerykanie. Oni jednak stworzyli swoją wersję placka „na bogato” - na grubym spodzie i z wieloma dodatkami. Taką pizzę najbardziej lubią też Polacy, ale kto skosztował we Włoszech prawdziwej włoskiej pizzy, ten czuje i najczęściej aprobuje różnicę. Ja osobiście często preferuję pizzę z pieczarkami i z serem mozzarella, jest przepyszna.
pizza z pieczarkami
mąka 2,5 szklanki
drożdże 50 g
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
sos
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 2 łyżeczka
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1
pieczarki 200 g
sól
pieprz
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
ser żółty 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1:
sos na spód pizzy: Koncentrat mieszamy z olejem i przyprawami: sól pieprz, majeranek i wyciskamy czosnek. Wszystko dobrze mieszamy.
KROK 2:
Farsz: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do pizzy, przyprawę w płynie maggi. Wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 3:
Ciasto: Mąkę, olej, sól umieszczamy w misce. Drożdze umieszczamy w kubku i zalewamy letnią wodą z mlekiem. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Zawartość kubka wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy na blaszkę i smarujemy sosem.
KROK 4:
Następnie na sos nakładamy farsz z pieczarkami i cebulką. Pieczemy około 15 min w 180'
KROK 5:
Po 10 min wyjmuje pizzę i nakładamy starty ser i pieczemy do końca czasu. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz