pasztecik z kapustą
Witam zbliżają się święta Bożego Narodzenia więc do barszczu
polecam pasztecik z kapustą zapraszam na przepis.
Myślę, że przy takim przygotowaniu samodzielnie w domu nasza
kolacja wigilijna będzie o wiele przyjemniejsza.
Po kolacji proponuję deser i tu polecam sernik z wiśnią albo
może piernik 300g, a można też zrobić stefankę miodową
Składniki na paszteciki z kapustą
½ kg mąki
½ kostki drożdży 100g
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
farsz
½ kg kiszonej kapusty
1 cebula
olej, sól, pieprz
Wykonanie
1. Farsz
Kapustę posiekać, zalać gorącą woda i gotować około 30 min,
ostudzić, odcisnąć.
W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę i
dodać do kapusty, przyprawić do smaku, ostudzić.
Ciasto
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem .
Wlać do mąki i dodać resztę składników.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść w razie jak ciasto
będzie się kleić podsypać mąką.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na
długi prostokąt można tez ciasto wcześniej podzielić na 2-3 części wtedy
rozwałkować.
Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć
wodą będzie się lepiej sklejać i zwinąć długą roladę.
Pokroić na paszteciki, po wierzchu posmarować roztrzepanym
jajkiem .
Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz