pasztecik z kapustą

 

Witam zbliżają się święta Bożego Narodzenia więc do barszczu polecam pasztecik z kapustą zapraszam na przepis.

Myślę, że przy takim przygotowaniu samodzielnie w domu nasza kolacja wigilijna będzie o wiele przyjemniejsza.

Po kolacji proponuję deser i tu polecam sernik z wiśnią albo może piernik 300g, a można też zrobić stefankę miodową

Składniki na paszteciki z kapustą

½ kg mąki

½ kostki drożdży 100g

1 szklanka mleka

1 jajko

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

farsz

½ kg kiszonej kapusty

1 cebula

olej, sól, pieprz

Wykonanie

1. Farsz

Kapustę posiekać, zalać gorącą woda i gotować około 30 min, ostudzić, odcisnąć.

W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę i dodać do kapusty, przyprawić do smaku, ostudzić.

Ciasto

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem .

Wlać do mąki i dodać resztę składników.

Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść w razie jak ciasto będzie się kleić podsypać mąką.

Stolnicę podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na długi prostokąt można tez ciasto wcześniej podzielić na 2-3 części wtedy rozwałkować.

Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą będzie się lepiej sklejać i zwinąć długą roladę.

Pokroić na paszteciki, po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem .

Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego

Komentarze