Na sanki z drożdżówką z marmoladą

 Dzisiaj mamy bardzo mroźny dzień przedświąteczny, ale pokrywa śniegu jest ogromna, to super czas na wyjście z domu z moimi małymi szkrabami, bierzemy sanki i idziemy korzystać z tak wspaniałego dnia. Wcześniej jednak znając apetyty moich małolatów muszę wziąć ze sobą prowiant taki, który nie zamarznie mi w aucie a ja będę mógł napełnić głodne brzuszki moich skrzatów. Dzieci ostatnio mają wyjątkową ochotę na marmoladę w każdej postaci, więc na szybko pobiegłem do Nowej Piekarni z Łukowa, jak wiecie nie mam daleko, na moje szczęście było jeszcze pięć drożdżówek z marmoladą. Szczęśliwi mogliśmy jechać na wypad zimowy, no i przede wszystkim na sanki. Radości nie było konia, zabawa przednia, ale tak jak podejrzewałem wszystkie drożdżówki z marmoladą zniknęły zanim na dobre postanowiliśmy wracać. Zaczęło się zmierzchać, więc wróciliśmy a moje dzieci nadal dopominały się o te pyszne drożdżówki z marmoladą. Moja niezastąpiona żona postanowiła razem z dzieciakami upiec dla rozrywki pyszne, świeżutkie drożdżówki z marmoladą.  

drożdżówka z marmoladą

- 500-600g mąki (dodawać stopniowo)

- 40g świeżych drożdży

- 1 szklanka ciepłego mleka

- 100g cukru

- opakowanie cukru waniliowego (16g)

- 80-100g roztopionego masła

- 1 jajko

- 2 żółtka

- szczypta soli 

- ulubiona marmolada

Kruszonka: 

- 50g masła

- 75g mąki

- 20g cukru

- opakowanie cukru waniliowego (16g)

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

2. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo - im mniej, tym lepiej - do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60min).

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej, 2:1) na grubość ok. 5mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł, tworząc 'zawijasy' (można też je formować inną, dowolną techniką). Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20min do podrośnięcia. Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać (ma być dość sypka).

4. Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25min lub nieco dłużej (upieczone drożdżówki powinny być mocno wyrośnięte i złotobrązowe). Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.


Komentarze