Stefanka miodowa to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego każdy się nią zachwyca smakuje obłędnie, ten krem, ten miód, niebo w gębie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta stefanka miodowa jest ogólnie o smaku biszkoptowo-kremowego nieba. Jednak na górną część ciasta dodałem z moją mamuśką roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej cudownej Stefanki miodowej.
stefanka miodowa
Ciasto:
60 dag mąki
75 g masła
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
250 g cukru
2 łyżki wody
Krem:
700 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
3 łyżki cukru
3 żółtka
300 g masła
odrobina soku z cytryny
Polewa:
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mleka
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki kakao
Dekoracja:
płatki migdałów
kokos
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i ułożyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.
5. W rondelku przyrządzamy polewę -wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.
6. Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz