Hitem Stefanka miodowa

 Stefanka miodowa to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego każdy się nią zachwyca smakuje obłędnie, ten krem, ten miód, niebo w gębie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta stefanka miodowa jest ogólnie o smaku biszkoptowo-kremowego nieba. Jednak na górną część ciasta dodałem z moją mamuśką roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej cudownej Stefanki miodowej. 

stefanka miodowa

Ciasto:

60 dag mąki

75 g masła

3 łyżki miodu

1,5 łyżeczki sody

250 g cukru

2 łyżki wody

Krem:

700 ml mleka

7 łyżek kaszy manny

3 łyżki cukru

3 żółtka

300 g masła

odrobina soku z cytryny

Polewa:

5 łyżek cukru pudru

5 łyżek mleka

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki kakao

Dekoracja:

płatki migdałów 

kokos

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i ułożyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.

5. W rondelku przyrządzamy polewę -wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.

6. Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.


Komentarze