Ciasto jabłkowe

 

Witam proponuje super przepis na pyszne ciasto zapraszam.

Składniki

4 jajka

250 g cukru trzcinowego trochę i do posypania

skórka starta z 1 cytryny

225 ml oleju roślinnego

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

60 g rodzynek

35 g płatków owsianych

275 g mąki pszennej

400 g jabłek reneta lub antonówki

 

Przygotowanie

 

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp pokojowej lub podgrzać w ciepłej wodzie.

Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, przygotować tortownicę o średnicy 20 cm - 24 cm.

Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.

Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, jajka umieścić w misce, dodać brązowy cukier oraz startą skórkę z cytryny i ubijaj przez ok 8 minut aż jajka będą bardzo puszyste a cukier rozpuszczony.

Stopniowo po łyżeczce lub cienkim strumieniem wlewać olej cały czas dokładnie ubijając masę, pod koniec dodać miód.

Do oddzielnej miski wsypać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Dodać do ubitych jajek razem z rodzynkami i płatkami owsianymi składniki delikatnie wymieszać szpatułką na jednolitą masę bez grudek mąki.

Pod koniec mieszania wsypać pokrojone w kosteczkę jabłka.

Wyłożyć do tortownicy, wierzch posypać kilkoma łyżkami brązowego cukru równomiernie po całej powierzchni i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 1 i 1/2 godziny tortownicy 20 cm lub ok. 1 godzinę w większej ok. 23 - 24 cm formie.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, przechowywać pod przykryciem, dość długo zachowuje świeżość i wilgotność.

Smacznego

Komentarze