Ciasto jabłkowe
Witam proponuje super przepis na pyszne ciasto zapraszam.
Składniki
4 jajka
250 g cukru trzcinowego trochę i do posypania
skórka starta z 1 cytryny
225 ml oleju roślinnego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g rodzynek
35 g płatków owsianych
275 g mąki pszennej
400 g jabłek reneta lub antonówki
Przygotowanie
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp pokojowej
lub podgrzać w ciepłej wodzie.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, przygotować tortownicę o
średnicy 20 cm - 24 cm.
Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, jajka umieścić w misce,
dodać brązowy cukier oraz startą skórkę z cytryny i ubijaj przez ok 8 minut aż
jajka będą bardzo puszyste a cukier rozpuszczony.
Stopniowo po łyżeczce lub cienkim strumieniem wlewać olej
cały czas dokładnie ubijając masę, pod koniec dodać miód.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, wymieszać ją z proszkiem do
pieczenia, sodą i cynamonem.
Dodać do ubitych jajek razem z rodzynkami i płatkami
owsianymi składniki delikatnie wymieszać szpatułką na jednolitą masę bez grudek
mąki.
Pod koniec mieszania wsypać pokrojone w kosteczkę jabłka.
Wyłożyć do tortownicy, wierzch posypać kilkoma łyżkami
brązowego cukru równomiernie po całej powierzchni i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok 1 i 1/2 godziny tortownicy 20 cm lub ok. 1
godzinę w większej ok. 23 - 24 cm formie.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, przechowywać pod
przykryciem, dość długo zachowuje świeżość i wilgotność.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz