Chleb dla zdrowego żołądka

 Niestety ostatnio żona przyszła od lekarza z zaleceniami że musi jeść zdrowo i unikać mąki pszennej, dodatkowo miała problemy z żołądkiem i z trawieniem a przepisany został len w każdej postaci, cóż było zrobić musieliśmy zmienić sposób jedzenia. Ograniczyliśmy mąkę pszenną do minimum, ale najbardziej brakowało jednak mam chleba takiego białego pysznego chleba, oczywiście chleb z siemieniem lnianym był bardzo kuszącym rozwiązaniem, natomiast musieliśmy rozwiązać problem i wybór po przejrzeniu dostępnych wypieków w nowej piekarni padł na chleb żytni lniany, który był wykonany z razowej mąki żytniej z dodatkiem ziaren lnu. Niestety okazało się, że w piekarni już nie było tego chleba bo jest bardzo rozchwytywany. Wróciliśmy szybko do domu i zadzwoniliśmy do mamy, która jest mistrzynią w we wszelkich wypiekach. Podała nam prosty przepis na chleb żytni z lnem i  szybko zabraliśmy się za jego realizację. W ten sposób już za około dwie godziny mieliśmy cudowny zapach chleba żytniego, który się mieszał zapachem siemienia lnianego. 

 

Przepis chleb żytni lniany

3 szkl. mąki razowej żytniej

1 op. suszonych drożdży

2 i 1/3 szkl. letniej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

5 łyżek siemienia lnianego + do posypania

1 łyżka oleju rzepakowego

mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba).

Studzimy na kratce.


Komentarze