Uwielbienie dla makowca królewskiego

 

Makowiec królewski

• 400 g mąki pszennej

• 250 g drobnego cukru

• 6 jajek

• 10 łyżek mleka

• 1 kostka masła

• 1 opakowanie cukru waniliowego

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• MASA MAKOWA:

• 300 g maku

• 1 szklanka cukru

• 0,5 kostki masła

• 2 jajka

• 3 łyżki powideł śliwkowych

• 2 łyżki migdałów mielonych

• 3 łyżki rodzynek

• kilka kropel aromatu migdałowego

• + cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

1.

Na początku przygotowujemy masę makową:

Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.

2.

Następnie przygotowujemy ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.

Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.

Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

3.

Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze