Makowiec królewski
• 400 g mąki pszennej
• 250 g drobnego cukru
• 6 jajek
• 10 łyżek mleka
• 1 kostka masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• MASA MAKOWA:
• 300 g maku
• 1 szklanka cukru
• 0,5 kostki masła
• 2 jajka
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżki migdałów mielonych
• 3 łyżki rodzynek
• kilka kropel aromatu migdałowego
• + cukier puder (do posypania)
Przygotowanie
1.
Na początku przygotowujemy masę makową:
Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym
czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20
minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło,
powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel
aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
2.
Następnie przygotowujemy ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.
Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie
mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie
mieszamy.
3.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy
drugą połowę ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez około 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz