Babka cytrynowa 300 g
Składniki:
Ciasto:
● 350g mąki pszennej
● 300g cukru
● 250g masła lub margaryny
● 6 jajek (rozmiar M)
● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
● sok wyciśnięty z 2 cytryn
● 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na
jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko
miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
(Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać
do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną,
kandyzowaną skórkę cytrynową.
3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem
o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do
suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu
pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę
ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ciasto
posypać cukrem pudrem.
•
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze
Prześlij komentarz