Szybka i smakowita babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa 300 g

Składniki:

Ciasto:

● 350g mąki pszennej

● 300g cukru

● 250g masła lub margaryny

● 6 jajek (rozmiar M)

● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

● sok wyciśnięty z 2 cytryn

● 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.

3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.

4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

                 • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Komentarze