Rogaty cud-miód

 

Bułka z rodzynkami

Ciasto drożdżowe:

● 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży instant

● 150 ml mleka

● 340 g mąki pszennej typu 550

● 40 g masła, temperatura pokojowa

● 35 g cukru

● 5 g soli

● 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa

● 100 g rodzynek (lub żurawiny suszonej albo mieszanka obu)

Dodatkowo:

● 1 jajko

● 1- 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, sól, jajko i rozmieszane mleko z drożdżami. (Mleka z drożdżami nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu łączymy z resztą składników). Zagnieść ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miksować najpierw 6 minut na niskich obrotach, a następnie 8 minut na wyższych obrotach. Następnie wmieszać krótko rodzynki.

2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut.

3. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 50 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 13- 15 bułeczek. Formować tak bułeczki, aby rodzynki były w miarę możliwości osłonięte ciastem. Wtedy podczas pieczenia się nie przypalą).

4. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20- 25 minut. W międzyczasie w filiżance roztrzepać jajko z mlekiem. W połowie czasu (czyli po ok. 10 minutach wyrastania) bułeczki posmarować połową mieszanki jajko-mleko np. przy użyciu silikonowego pędzelka i już więcej nie przykrywać ściereczką. Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować bułeczki drugi raz. (Najpóźniej zrobić to przed pieczeniem).

6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Komentarze