Bułka z rodzynkami
Ciasto drożdżowe:
● 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży instant
● 150 ml mleka
● 340 g mąki pszennej typu 550
● 40 g masła, temperatura pokojowa
● 35 g cukru
● 5 g soli
● 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
● 100 g rodzynek (lub żurawiny suszonej albo mieszanka
obu)
Dodatkowo:
● 1 jajko
● 1- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko
wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło,
cukier, sól, jajko i rozmieszane mleko z drożdżami. (Mleka z drożdżami nie
pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu łączymy z resztą składników).
Zagnieść ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, używając haka do
zagniatania ciasta. Miksować najpierw 6 minut na niskich obrotach, a następnie
8 minut na wyższych obrotach. Następnie wmieszać krótko rodzynki.
2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w
temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut.
3. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 50 g i
uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 13- 15 bułeczek. Formować tak bułeczki, aby
rodzynki były w miarę możliwości osłonięte ciastem. Wtedy podczas pieczenia się
nie przypalą).
4. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
5. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze
pokojowej na 20- 25 minut. W międzyczasie w filiżance roztrzepać jajko z
mlekiem. W połowie czasu (czyli po ok. 10 minutach wyrastania) bułeczki
posmarować połową mieszanki jajko-mleko np. przy użyciu silikonowego pędzelka i
już więcej nie przykrywać ściereczką. Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować
bułeczki drugi raz. (Najpóźniej zrobić to przed pieczeniem).
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w
temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz