Pyszna bułka dla moich skatów na drugie śniadanie


Bułka pyszna

Składniki:

• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

• 400 g mąki - najlepiej typ. 550

• po łyżeczce cukru i soli

• 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml

• łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy

• 2 łyżki sezamu

Bułeczki

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk średnicy 10 cm.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik do temperatury nie wyższej niż 35 stopni (ma być potem już wyłączony). W takich warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie się pienić. Tak samo postępuj w przypadku drożdży świeżych. 

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Tutaj również polecam sposób na lekko ciepły piekarnik. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają. Posyp każdą sezamem i umieść blachę w piekarniku na 12 - 15 minut.

Komentarze