Bułka pyszna
Składniki:
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 400 g mąki - najlepiej typ. 550
• po łyżeczce cukru i soli
• 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
• łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
• 2 łyżki sezamu
Bułeczki
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk średnicy 10 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu.
Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik
do temperatury nie wyższej niż 35 stopni (ma być potem już wyłączony). W takich
warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie się pienić. Tak samo postępuj w
przypadku drożdży świeżych.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i
resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta
kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce
przykrytej ściereczką na 30 minut. Tutaj również polecam sposób na lekko ciepły
piekarnik. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak
minut.
Nagrzewaj piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 12
równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz
w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz weź w dłonie, by cała pokryta
byłą oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie
wyrastają. Posyp każdą sezamem i umieść blachę w piekarniku na 12 - 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz