Prosty chleb razowy ze
słonecznikiem
Zapraszam na pyszny i zdrowy chleb razowy ze słonecznikiem, piekę go co jakiś czas i mogę zapewnić iż
wszystkim ten chleb razowy ze słonecznikiem smakuje.
Prosty chleb z mąki żytniej razowej i jasnej mąki pszennej,
z dodatkiem ziaren słonecznika.
Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy
od razu aktywny zakwas, nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki
wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką.
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.
Ciasto
5 łyżek zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
480 g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
80 g ziaren słonecznika
trochę ziaren słonecznika do posypania chleba
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być gęste i klejące, mieszać tylko do
połączenia się składników.
Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia
lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika,
słonecznik docisnąć do ciasta.
Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na ok. 7-12 godź, do czasu aż chleb urośnie prawie do
brzegów formy.
Po wyrośnięciu piec w piekarniku góra dół w 200 stopni przez
około 60 minut
Po upieczeniu chleb razowy ze słonecznikiem przełożyć na
kratkę i poczekać aż całkowicie wystygnie
życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz