Prosty chleb razowy ze słonecznikiem

 

Zapraszam na pyszny i zdrowy chleb razowy ze słonecznikiem,  piekę go co jakiś czas i mogę zapewnić iż wszystkim ten chleb razowy ze słonecznikiem smakuje.

Prosty chleb z mąki żytniej razowej i jasnej mąki pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika.

Chleb nie wymaga przygotowania zaczynu, do ciasta dodajemy od razu aktywny zakwas, nie wymaga również długiego wyrabiania, składniki wystarczy jedynie wymieszać dokładnie łyżką.

Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.

 

Ciasto

5 łyżek zakwasu żytniego

250 g mąki żytniej razowej typ 2000

250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550

480 g wody

1 i 1/2 łyżeczki soli

80 g ziaren słonecznika

trochę ziaren słonecznika do posypania chleba

Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno być gęste i klejące, mieszać tylko do połączenia się składników.

Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.

Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika, słonecznik docisnąć do ciasta.

Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 7-12 godź, do czasu aż chleb urośnie prawie do brzegów formy.

Po wyrośnięciu piec w piekarniku góra dół w 200 stopni przez około 60 minut

Po upieczeniu chleb razowy ze słonecznikiem przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie wystygnie

życzę smacznego.

Komentarze