Najlepsza kanapka z chlebem razowym i ziarnem słonecznika

 

Chleb razowy ze słonecznikiem

• 50 dagą mąki razowej żytniej typ 2000

• 50 dag mąki pszennej typ 450

• 5 dag drożdży

• 2,1/4 szklanki mleka

• 1 płaska łyżka soli

• 2 płaskie łyżki cukru

• 4 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

ETAP 1:

Najlepiej w misce od robota wymieszać obie mąki.

Obie mąki wymieszać razem w misce i na środku zrobić dołek.

ETAP 2:

Zabrać niewielką ilość mąki i odstawić do podrośnięcia.

W ciepłym mleku wymieszać drożdże z cukrem i wlać w dołek w mące, następnie przy pomocy łyżki wmieszać w mleko troszkę mąki i odstawić na 30 minut.

Do podrośniętych drożdży dodać sól oraz słonecznik i zagnieść gładkie ciasto po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut( ja robiłam to wszystko przy pomocy robota)Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

2 formy keksowe około 25cm długości wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

ETAP 3:

Chleb razowy ze słonecznikiem

Chlebek ponownie musi wyrosnąć przed pieczeniem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i przełożyć je do foremek jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy chleb wyrośnie po wierzchu posmarować go zimną wodą i można dodatkowo posypać ziarnami słonecznika choć to nie jest konieczne. Piekarnik nagrzać do 200st i wstawić do niego foremki z chlebem piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć temp. 180st i piec około 40 minut po upieczeniu wystudzić na kratce.

Komentarze