Chleb razowy ze słonecznikiem
• 50 dagą mąki razowej żytniej
typ 2000
• 50 dag mąki pszennej typ 450
• 5 dag drożdży
• 2,1/4 szklanki mleka
• 1 płaska łyżka soli
• 2 płaskie łyżki cukru
• 4 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
ETAP 1:
Najlepiej w misce od robota
wymieszać obie mąki.
Obie mąki wymieszać razem w misce
i na środku zrobić dołek.
ETAP 2:
Zabrać niewielką ilość mąki i
odstawić do podrośnięcia.
W ciepłym mleku wymieszać drożdże
z cukrem i wlać w dołek w mące, następnie przy pomocy łyżki wmieszać w mleko
troszkę mąki i odstawić na 30 minut.
Do podrośniętych drożdży dodać
sól oraz słonecznik i zagnieść gładkie ciasto po zagnieceniu wyrabiać jeszcze
kilka minut( ja robiłam to wszystko przy pomocy robota)Wyrobione ciasto
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
2 formy keksowe około 25cm
długości wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
ETAP 3:
Chleb razowy ze słonecznikiem
Chlebek ponownie musi wyrosnąć
przed pieczeniem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na
dwie części, uformować bochenki i przełożyć je do foremek jeszcze raz odstawić
do wyrośnięcia.
Kiedy chleb wyrośnie po wierzchu
posmarować go zimną wodą i można dodatkowo posypać ziarnami słonecznika choć to
nie jest konieczne. Piekarnik nagrzać do 200st i wstawić do niego foremki z
chlebem piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć temp. 180st i piec około 40
minut po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz