Makowiec królewski super sprawa
proponuje super przepis na makowiec królewski zwłaszcza, że
zbliżają się święta zapraszam.
Składniki
400 g mąki pszennej
250 g drobnego cukru
6 jajek
10 łyżek mleka
1 kostka masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
300 g maku
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki migdałów mielonych
3 łyżki rodzynek
kilka kropel aromatu migdałowego
cukier puder do posypania
Przygotowani
Na początku przygotowujemy masę makową.
Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół
na pół przez około 20 minut, mak odcedzamy,
mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła
śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu
migdałowego.
Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.
Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka,
do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i
jeszcze chwilę ucieramy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie
mieszamy.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia, na ciasto masę makową.
Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez około 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz