Makowiec królewski super sprawa

 

proponuje super przepis na makowiec królewski zwłaszcza, że zbliżają się święta zapraszam.

Składniki

400 g mąki pszennej

250 g drobnego cukru

6 jajek

10 łyżek mleka

1 kostka masła

1 opakowanie cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

300 g maku

1 szklanka cukru

0,5 kostki masła

2 jajka

3 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki migdałów mielonych

3 łyżki rodzynek

kilka kropel aromatu migdałowego

cukier puder do posypania

Przygotowani

Na początku przygotowujemy masę makową.

Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę.

Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut, mak odcedzamy,  mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego.

Całość dokładnie mieszamy.

Następnie przygotowujemy ciasto.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.

Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka, do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.

Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto masę makową.

Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Komentarze