Drożdżówka z serem
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do
wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych
drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła,
roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w
ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości
(zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić,
następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm, delikatnie
podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane
ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem serowym. Trzymając ciasto za dłuższy
bok, złożyć jak list, trzykrotnie: najpierw jeden dłuższy bok założyć do środka
(do 2/3 długości ciasta) a następnie przykryć ciasto zakładając drugi dłuższy
bok na wierzch. Dokładnie skleić ciasto z każdej strony, następnie pokroić
ostrym nożem na 12 równych części (pasków). Każdy pasek ciasta wziąć w dłonie i
dwukrotnie przekręcić.
Uformowane drożdżówki
układać na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianym
lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około
30 – 40 minut).
Wyrośnięte zakręcone
drożdżówki z serem posmarować jajeczną glazurą i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem,
ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować.
Składniki na masę
serową:
500 g twarogu tłustego
lub półtłustego (nie z wiaderka!)
50 g masła
60 g cukru
2 żółtka
ziarenka z 1 laski
wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Wszystkie składniki na
masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg drobno pokruszyć
widelcem. Dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką do połączenia.
Składniki na glazurę:
1 jajko
1 łyżka wody
Składniki lekko
roztrzepać widelcem.
Składniki na lukier
cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki soku z
cytryny
Składniki na lukier
umieścić w miseczce. Utrzeć grzbietem łyżki do połączenia. Powinien powstać
gęsty lukier, ale łatwy do rozprowadzenia. W razie potrzeby regulować gęstość
lukru dodając więcej cukru pudru lub soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz