Drożdżowy rarytas z serem


Drożdżówka z serem

540 g mąki pszennej

80 g drobnego cukru do wypieków

3/4 łyżeczki soli

10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

75 g masła, roztopionego

250 ml mleka

2 duże jajka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem serowym. Trzymając ciasto za dłuższy bok, złożyć jak list, trzykrotnie: najpierw jeden dłuższy bok założyć do środka (do 2/3 długości ciasta) a następnie przykryć ciasto zakładając drugi dłuższy bok na wierzch. Dokładnie skleić ciasto z każdej strony, następnie pokroić ostrym nożem na 12 równych części (pasków). Każdy pasek ciasta wziąć w dłonie i  dwukrotnie przekręcić.

Uformowane drożdżówki układać na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianym lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 30 – 40 minut).

Wyrośnięte zakręcone drożdżówki z serem posmarować jajeczną glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego (nie z wiaderka!)

50 g masła

60 g cukru

2 żółtka

ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg drobno pokruszyć widelcem. Dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką do połączenia.

Składniki na glazurę:

1 jajko

1 łyżka wody

Składniki lekko roztrzepać widelcem.

Składniki na lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru

2 – 3 łyżki soku z cytryny

Składniki na lukier umieścić w miseczce. Utrzeć grzbietem łyżki do połączenia. Powinien powstać gęsty lukier, ale łatwy do rozprowadzenia. W razie potrzeby regulować gęstość lukru dodając więcej cukru pudru lub soku z cytryny.

Komentarze