Drożdżówka z serem
Super przepis
Składniki.
Ciasto drożdżowe
500 mąki
pszennej
2 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka, lekko ciepłego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)
Nadzienie:
300g twarogu tłustego lub półtłustego
30 g masła
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe
mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło i odstawić do
bok.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, wymieszać resztę cukru i cukru waniliowego.
Dodać jajka
i wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem używając haka do zagniatania ciasta.
Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Twaróg
zmielić dwukrotnie, miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na kremową
masę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i
rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem o
średnicy 8 cm.
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka
wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki..
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem sera nie smarować.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze
180°C grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz