Drożdżówka z serem

Super przepis

           Składniki.

  Ciasto drożdżowe

500 mąki pszennej

2 łyżki cukru 

20 g świeżych drożdży

250 ml mleka, lekko ciepłego

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

300g twarogu tłustego lub półtłustego

30 g masła

80 g cukru

2 żółtka

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

W międzyczasie roztopić masło i odstawić do bok.

Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski, wymieszać  resztę cukru i cukru  waniliowego.

 Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem  używając haka do zagniatania ciasta.

Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie.

 Twaróg zmielić dwukrotnie, miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na kremową masę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem o średnicy 8 cm.

Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia.

Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły  gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki..

Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem sera nie smarować.

Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Smacznego.

Komentarze