Siedząc w Krakowskiej cukierni przy kawie degustowałem tort angielski, czekoladowy oblany ciemną polewą. Potem rozmawiałem z cukiernikiem na temat wyrobu tych ciast. Tort angieski - to ciastko w całości pokryte masą cukrową bardzo przypominającą modeluje. w odróżnieniu od naszych nie widać tam poszczególnych warstw biszkoptu i przełożenia kremem. Dekorowanie to pokrywanie biszkoptów plastyczną masą lukrową lub marcepanową. Ciasto może być zaskakujące, bo to nie tylko dekorowane biszkopty ale może być z owocami, sernik, keks lub babka piaskowa. Lukier zmieni całkowicie ich smak. Torty w stylu angielskim wyrabiane tam od lat charakteryzują się wyszukaną formą i dbałością o szczegóły i wykwintnymi detalami wykonanymi z masy cukrowej. Anglicy od lat doskonalili się w sztuce dekorowania ciast. W tym celu potrzeba bardzo wielu elementów jak: ranty silikonowe, stojaki i wiele innych. Szczególnie ozdobne czasem całe w girlandach kwiatów są torty na śluby i urodziny. Pokaz tych wykwintnych ciast zobaczył świat na przyjęciu weselnym wnuka Królowej Elżbiety II Wiliama z Megan. Co ciekawe podobno najpiękniejsze z nich wykonała polska cukierniczka. W Wielkiej Brytanii tort to symbol świętowania i jednocześnie statusu społecznego. Zwykle są układane piętrowo i bogato zdobione. Niektóre z nich to słodkie dzieła sztuki. Mistrzowie cukiernictwa starają się oczarować gości. Ten który jadłem wykonywany był w Nowej Piekarni z naturalnych składników - mąki pszennej, jaj, cukru, masła, śmietany bez konserwantów ze świeżych produktów. Był przepyszny.
Komentarze
Prześlij komentarz