Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą
Witam podzielę się z Wami super przepisem na pyzy ziemniaczane z
mięsem i soczewicą moja rodzina się nimi zajada.
Ciasto
2 kg ziemniaków
600 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz z soczewicy
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 duża marchew
1 duża cebula
pęczek pietruszki
pęczek mięty
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy
Farsz mięsny
500 g chudego mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy
Wykonanie
Ziemniaki zalewam dużą ilością wody, solę i nastawiam do
gotowania, równolegle zalewam uprzednio przepłukaną soczewicę dwiema szklankami
wody, solę i również gotuję aż wchłonie cały płyn.
Farsz 1
Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż się zaszklą dodaję
mięso i doprawiam do smaku solą , pieprzem i majerankiem , smażę do miękkości.
Farsz 2
cebulę i tartą marchew podsmażyć doprawić solą i pieprzem
doprowadzić do miękkości i dodać
ugotowaną soczewicę oraz natkę pietruszki.
wykonanie
Ugotowane ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę, zrobić
dołek dodać jajka mąki i zagnieść ciasto.
Następnie położyć sobie część ciasta na dłoń rozpłaszczyć i
nadziewać farszami.
gotować we wrzącej osolonej wodzie aż pyzy wypłyną można podawać z
sosem lub zasmażką
Jak ktoś lubi pyzy ziemniaczane z soczewicą można połączyć oba
farsze ze sobą.
Komentarze
Prześlij komentarz