Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą

 

Witam podzielę się z Wami super przepisem na pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą moja rodzina się nimi zajada.

Ciasto

2 kg ziemniaków

600 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

sól

Farsz z soczewicy

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 duża marchew

1 duża cebula

pęczek pietruszki

pęczek mięty

sól, pieprz do smaku

odrobina oliwy

Farsz mięsny

500 g chudego mięsa mielonego z szynki

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

majeranek

sól, pieprz do smaku

odrobina oliwy

Wykonanie

Ziemniaki zalewam dużą ilością wody, solę i nastawiam do gotowania, równolegle zalewam uprzednio przepłukaną soczewicę dwiema szklankami wody, solę i również gotuję aż wchłonie cały płyn.

Farsz 1

Na  patelni podsmażyć  cebulę z czosnkiem, aż się zaszklą dodaję mięso i doprawiam do smaku solą , pieprzem i majerankiem , smażę do miękkości.

Farsz 2

cebulę i tartą marchew podsmażyć doprawić solą i pieprzem doprowadzić do miękkości i dodać  ugotowaną soczewicę oraz natkę pietruszki.

wykonanie

Ugotowane ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę, zrobić dołek dodać jajka mąki i zagnieść ciasto.

Następnie położyć sobie część ciasta na dłoń rozpłaszczyć i nadziewać farszami.

gotować we wrzącej osolonej wodzie aż pyzy wypłyną można podawać z sosem lub zasmażką

Jak ktoś lubi pyzy ziemniaczane z soczewicą można połączyć oba farsze ze sobą.

Komentarze