Pierog ruski na ciepło smaczne danie

 

Witam dziś chciałam przedstawić super przepis na pieróg ruski na ciepło.

Te pierogi ruskie na ciepło to mało kto ich nie lubi jedliśmy je u teściowej na mazurach i wszystkim ten pieróg ruski na ciepło smakuje zapraszam.

Składniki

1. 2 szklanki mąki pszennej

2. 1 szklanka gorącej wody

3. Szczypta soli

4. 1 cebula

5. 300 g półtłustego twarogu

6. 700 g ziemniaków

7. 1 łyżka oleju roślinnego

8. Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku ,następnie rozdrobnij je przy pomocy tłuczka lub zmiel maszynką.

2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie miała złoty kolor.

3. Twaróg zmiel na maszynce i połącz z ziemniakami i cebulą, gotowy farsz dopraw do smaku i odstaw do przestudzenia.

4. Mąkę przesyp do miski i dodaj sól, stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając.

5. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie może  kleić się do rąk.

6 Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm, przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.

7.Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.

 

Można też zrobić jeden pieróg ruski na ciepło.

Pierogi  ruskie na ciepło można podawać z zasmażaną cebulą lub z okrasić podsmażonym boczkiem.

Komentarze