Pierog
ruski na ciepło smaczne danie
Witam dziś chciałam przedstawić super przepis na pieróg ruski na
ciepło.
Te pierogi ruskie na ciepło to mało kto ich nie lubi jedliśmy je u
teściowej na mazurach i wszystkim ten pieróg ruski na ciepło smakuje zapraszam.
Składniki
1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka gorącej wody
3. Szczypta soli
4. 1 cebula
5. 300 g półtłustego twarogu
6. 700 g ziemniaków
7. 1 łyżka oleju roślinnego
8. Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku ,następnie
rozdrobnij je przy pomocy tłuczka lub zmiel maszynką.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie miała
złoty kolor.
3. Twaróg zmiel na maszynce i połącz z ziemniakami i cebulą,
gotowy farsz dopraw do smaku i odstaw do przestudzenia.
4. Mąkę przesyp do miski i dodaj sól, stopniowo dolewaj ciepłej
wody cały czas mieszając.
5. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk.
6 Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm, przy pomocy szklanki
wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.
7.Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.
Można też zrobić jeden pieróg ruski na ciepło.
Pierogi ruskie na ciepło
można podawać z zasmażaną cebulą lub z okrasić podsmażonym boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz