Męski wieczór z kminkiem w tle

Dzisiejszego wieczoru ułożyłem spać swoje dzieci, żona dała mi wychodne i mogłem wraz ze swoimi kolegami spędzić męski wieczór. Po drodze zakupiłem trunek dobrej jakości i pomknąłem na mini imprezę. Tematów mieliśmy bardzo dużo, od meczów siatkówek, pracy czy omówienie nowej bardzo ładnej sąsiadki. Byliśmy bardzo zadowoleni, a dodatkowo Andrzej miał swoje imieniny, wiedzieliśmy że do rana będziemy się bawić bardzo dobrze. Jedzenie też było bardzo koszerne, nawet dziczyznę w postaci pachnącej pieczeni i suszonej kiełbaski, ale tak około 3 nad ranem zabrakło pieczywa. Szczerze nikt nie miał ochoty na spacer do sklepu nocnego, zresztą nie było pewności, czy jakiekolwiek pieczywo dostaniemy. Postanowiłem zaradzić temu problemowi, w domu żona kupiła chleb z kminkiem z Nowej Piekarni, ale nie wchodziło w grę budzenie całej rodziny bo tata potrzebuje chleba z kminkiem. Cóż szybko znalazłem prosty przepis na chleb z kminkiem licząc, że chodź troszkę będzie podobny do tego co miałem w domu. Kolega miał automat do wypiekania, cóż za szczęście, szybko i sprawnie mieliśmy za 1,5 godziny świeży chlebek z kminkiem, nawet był niezły. Opowiadając żonie przygodę z chlebem z kminkiem płakaliśmy z radości. 

Składniki :

  • mąka pszenna typ 650

    500 gram
  • drożdże świeże

    35 gram
  • woda letnia

    350 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżki
  • Kminek cały

    1 łyżka
  • mąka na podsypanie

    1/2 szklanki
  • Kminek mielony 

    1/2 łyżeczki

  • Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do pozostałej letniej wody dodaj mielony kminek i sól, mieszaj do rozpuszczenia się soli.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj gotowy rozczyn, letnią wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 8-10 minut. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałek i przełóż do natłuszczonej formy o wymiarach 20x30 cm. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem na głębokość 1 cm. Posmaruj mlekiem i posyp ziarnami kminku.

Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.



Komentarze