Coś smacznego dla wegetrianina

Żona zaprosiła do Nas swoją przyjaciółkę z lat szkolnych, miałem plan chciałem ubiec golonkę w piwie i na kapuście kiszonej, no właśnie, żona szybko mnie wyprowadziła z błędu, koleżanka jej Marta jest wegetarianką, co by to nie znaczyło, nie jadła mięsa. Pomyślałem, całe szczęście mam pod nosem Nową Piekarnię z Łukowa, wyskoczę na moment i kupię coś na przekąskę dla drogich Pań. Pokręciłem się po piekarni i zakupiłem kilogram ruskich pierogów. Zadowolony wróciłem do domu, Panie przybyły, jakież było moje zdziwienie, że pieróg na ciepło może tak dobrze smakować, nie muszę mówić, że ten kilogram nie wystarczył na długo, a pora była późna. Cóż, szybko ukręciliśmy nowe pierogi ruskie na ciepło, tym razem więcej i też smakowały obłędnie. 

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula - 300 g
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i ubij tłuczkiem na puree. Powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej. Puree odstaw do przestudzenia. 
Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.
Dużą cebulę obierz i poszatkuj. Na nagrzaną patelnię dodaj dwie łyżki masła. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. 
Do farszu potrzebujesz 300 gramów twarogu. Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. 
Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. 
Przygotuj ciasto na ruskie pierogi.
Do szerokiej miski przesiej mąkę w ilości 500 gram. Dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszaj ciasto łyżką a następnie zacznij je wyrabiać. 
Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut.
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało.
Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Wycinaj okrągłe placki pod pierogi.  Na środek placka nakładaj farsz na pierogi ruskie. Kulkę farszu lekko spłaszczam na kształt wałeczka, by idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. 
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgotać. Pierogi wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. 
Smacznego.

Komentarze