Chleb z kminkiem smak z dzieciństwa

 

Pamiętam jak byłam dzieckiem to wyjeżdżaliśmy na wakacje do dziadka na wieś i babcia zawsze piekła chleb z kminkiem a do tego robiła swojskie masło było pysznie oto przepis

 

Składniki

 

400 gr mąki pszennej chlebowej

360 ml ciepłej wody

75 g mąki razowej żytniej

1 łyżeczka soli

2 łyżki kminku

4g suchych drożdży

 

Sposób przygotowania

 

Mieszamy w misce wodę z mąkami do połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min.

Dosypujemy sól, drożdże i kminek.

Wyrabiamy ciasto ok 10 min ku za pomocą miksera z hakami.

Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki.

Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią.

 

Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość.

Po tym czasie przekładamy ciasto do  foremki lub naczynia żaroodpornego wysypanego mąką.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min przykryć ściereczką, aby nie wyschło.

Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.

Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym.

Komentarze