Chleb
z kminkiem smak z dzieciństwa
Pamiętam jak byłam dzieckiem to wyjeżdżaliśmy na wakacje do
dziadka na wieś i babcia zawsze piekła chleb z kminkiem a do tego robiła
swojskie masło było pysznie oto przepis
Składniki
400 gr mąki pszennej chlebowej
360 ml ciepłej wody
75 g mąki razowej żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
4g suchych drożdży
Sposób przygotowania
Mieszamy w misce wodę z mąkami do połączenia składników i
odstawiamy na 20-30 min.
Dosypujemy sól, drożdże i kminek.
Wyrabiamy ciasto ok 10 min ku za pomocą miksera z hakami.
Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie
dosypane składniki porządnie się wymieszały.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h
rozciągamy i składamy chleb w bochenki.
Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski
i przykryć ściereczką lub folią.
Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć
objętość.
Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki lub naczynia żaroodpornego wysypanego
mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min przykryć ściereczką,
aby nie wyschło.
Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może
opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.
Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne
20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym.
Komentarze
Prześlij komentarz