Rożek z soczewicą super przepis

Mam dla Was super przepis na rożek z soczewicą jest on tani i łatwy do przygotowania, a ponadto jest bezmięsny dla tych osób które mięsa nie koniecznie.

Przepis na rożek z soczewicy znalazłam w notatkach mojej babci Ani i chcę się z Państwem podzielić.

Rożek z soczewicą

Składniki

ciasto

 1. 300 g mąki

 2. 80 g margaryny/ masła

 3. 2 jajka

 4. 2 łyżki śmietany gęstej

 5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 6. wymieszać składniki i wyrobić ciasto słodzić

farsz

 1. 250 g soczewicy

 2. kurkuma 1/2 łyżeczki

 3. sól szczypta

 4. ząbek czosnku (wedle uznania :o)

 5. olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie

 1.Mąkę posiekać z masłem następnie dodać jajka, śmietanę i proszek do pieczenia.

 2.Masę wyrobić i odstawić do schłodzenia.

 3.Soczewicę ugotować z kurkumą i solą.

 4.Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek, wymieszać dokładnie z soczewicą.

 

 Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić kwadraty.

 Nadziewać soczewicą, skleić. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Takie rożki z soczewicą można zrobić również z ciasta francuskiego jest równie pyszny, ale dla mnie lepiej smakuje ten rożek z soczewicy z przepisu mojej babci.

Mojej rodzinie również odpowiada ten rożek z soczewicy z mojego przepisu na deser proponuję ciasto cyganeczka ciasto karpatka lub ciasto snikers.

Komentarze