Rożek
z soczewicą super przepis
Mam dla Was super przepis na rożek z soczewicą jest on tani i
łatwy do przygotowania, a ponadto jest bezmięsny dla tych osób które mięsa nie
koniecznie.
Przepis na rożek z soczewicy znalazłam w notatkach mojej babci Ani
i chcę się z Państwem podzielić.
Rożek z soczewicą
Składniki
ciasto
1. 300 g mąki
2. 80 g margaryny/ masła
3. 2 jajka
4. 2 łyżki śmietany gęstej
5. 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
6. wymieszać składniki i
wyrobić ciasto słodzić
farsz
1. 250 g soczewicy
2. kurkuma 1/2 łyżeczki
3. sól szczypta
4. ząbek czosnku (wedle
uznania :o)
5. olej lub oliwa do
smażenia
Wykonanie
1.Mąkę posiekać z masłem
następnie dodać jajka, śmietanę i proszek do pieczenia.
2.Masę wyrobić i odstawić
do schłodzenia.
3.Soczewicę ugotować z
kurkumą i solą.
4.Czosnek drobno posiekać,
podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek, wymieszać dokładnie z soczewicą.
Schłodzone ciasto
rozwałkować, wykroić kwadraty.
Nadziewać soczewicą,
skleić. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Takie rożki z soczewicą można zrobić również z ciasta francuskiego
jest równie pyszny, ale dla mnie lepiej smakuje ten rożek z soczewicy z
przepisu mojej babci.
Mojej rodzinie również odpowiada ten rożek z soczewicy z mojego
przepisu na deser proponuję ciasto cyganeczka ciasto karpatka lub ciasto
snikers.
Komentarze
Prześlij komentarz