Pyzy ziemniaczane z mięsem przepis babci Ani

 

 

Jak Wam obiecałam chciałam podać super przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem są bardzo pyszne

  Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki

1 kg surowych ziemniaków

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

szczypta soli

farsz

250g mięsa mielonego

do smaku sól i pieprz czarny świeżo zmielony

okrasa

1 lub 2 cebule podsmażone

boczek do przygotowania skwarków i polania pyz

wykonanie

Ugotować 0,5kg ziemniaków odcedzić i pozostawić do wystudzenia

Po ostudzeniu ziemniaków zmielić je przez maszynkę, lub przecisnąć przez praskę.

1 kg surowych ziemniaków utrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Z przetartych ziemniaków usuwam sok, w tym celu nad miską wkładam do czystej, bawełnianej ścierki , gazy lub pieluchy porcjami kule przetartych ziemniaków i w zawiniętej ścierce wyciskam z nich sok.

Ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte

Odsączone ziemniaki odłożyć do oddzielnej miski.

Dodać zmielone ziemniaki doprawić solą i pieprzem i wyrobić ciasto

mięso mielone przyprawiamy również solą i pieprzem

formować pyzy i nadziewać je mięsem aby ciasto nie kleiło się do rąk moczymy ręce w wodzie

Gotować pyzy w dużej ilości wrzącej wody z solą ok 15 minut pyzy powinny wypłynąć na wierzch.

Podawać na talerzu z podsmażonym boczkiem i cebulą,  lub samą cebulą, albo z  jakimś sosem jak komu odpowiada.

Życzę smacznego

Komentarze