Pyzy ziemniaczane z mięsem przepis babci Ani
Jak Wam obiecałam chciałam podać super przepis na pyzy
ziemniaczane z mięsem są bardzo pyszne
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki
1 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
szczypta soli
farsz
250g mięsa mielonego
do smaku sól i pieprz czarny świeżo zmielony
okrasa
1 lub 2 cebule podsmażone
boczek do przygotowania skwarków i polania pyz
wykonanie
Ugotować 0,5kg ziemniaków odcedzić i pozostawić do wystudzenia
Po ostudzeniu ziemniaków zmielić je przez maszynkę, lub przecisnąć
przez praskę.
1 kg surowych ziemniaków utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Z przetartych ziemniaków usuwam sok, w tym celu nad miską wkładam
do czystej, bawełnianej ścierki , gazy lub pieluchy porcjami kule przetartych
ziemniaków i w zawiniętej ścierce wyciskam z nich sok.
Ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte
Odsączone ziemniaki odłożyć do oddzielnej miski.
Dodać zmielone ziemniaki doprawić solą i pieprzem i wyrobić ciasto
mięso mielone przyprawiamy również solą i pieprzem
formować pyzy i nadziewać je mięsem aby ciasto nie kleiło się do
rąk moczymy ręce w wodzie
Gotować pyzy w dużej ilości wrzącej wody z solą ok 15 minut pyzy
powinny wypłynąć na wierzch.
Podawać na talerzu z podsmażonym boczkiem i cebulą, lub samą cebulą, albo z jakimś sosem jak komu odpowiada.
Życzę smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz