Dziś chciała bym przedstawić Państwu przepis mojej babci jest to przepis ba ciasto cyganeczka
Postanowiłam się nim podzielić ponieważ jest bardzo dobre nie
można się od ciasta cyganeczka oderwać.
Składniki: Biszkopt
1.
8 jajek
2.
1 szklanka cukru
3.
8 łyżek mąki
4.
3 łyżki kakao
5.
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
1.
500 mil mleka
2.
1 budyń śmietankowy
3.
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4.
200 g masła
5.
3 łyżki cukru
Warstwa wiśniowa
1.
500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
2.
2/3 szklanki wrzącej wody
3.
4 łyżeczki żelatyny
Polewa
1.
200 g mlecznej czekolady
2.
Kilka łyżek mleka
3.
1 łyżka masła
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę,
powoli wsypujemy cukier ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku.
Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia całość
mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Masa budyniowa
Szklankę mleka i cukier gotujemy resztę mleka rozpuszczamy mąkę
ziemniaczaną oraz masę budyniową wlewamy na wrzące mleko.
Masę studzimy, ucieramy masło stopniowo dodajemy masę budyniową
ucieramy na puszystą masę.
Gotową masę budyniową wykładamy na biszkopt na masę dodajemy masę
wiśniową żelatynę rozpuszczamy wrzątkiem i mieszamy masę wiśniową wykładamy na
budyń i przykrywamy biszkoptem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami
mleka, polewę smarujemy na biszkopt i ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej zostawiamy na całą noc smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz