Ciasto Cyganeczka przepis babci Ani

 

Dziś chciała bym przedstawić Państwu przepis mojej babci jest to przepis ba ciasto cyganeczka

Postanowiłam się nim podzielić ponieważ jest bardzo dobre nie można się od ciasta cyganeczka oderwać.

Składniki: Biszkopt

1.       8 jajek

2.       1 szklanka cukru

3.       8 łyżek mąki

4.       3 łyżki kakao

5.       1łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

1.       500 mil mleka

2.       1 budyń śmietankowy

3.       1 płaska  łyżka mąki ziemniaczanej

4.       200 g masła

5.       3 łyżki cukru

Warstwa wiśniowa

1.       500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców

2.       2/3 szklanki wrzącej wody

3.       4 łyżeczki żelatyny

Polewa

1.       200 g mlecznej czekolady

2.       Kilka łyżek mleka

3.       1 łyżka masła

Wykonanie

 Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku.

Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia całość mieszamy łyżką.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25 minut.

Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.

Masa budyniowa

Szklankę mleka i cukier  gotujemy resztę mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną oraz masę budyniową wlewamy na wrzące mleko.

Masę studzimy, ucieramy masło stopniowo dodajemy masę budyniową ucieramy na puszystą masę.

Gotową masę budyniową wykładamy na biszkopt na masę dodajemy masę wiśniową żelatynę rozpuszczamy wrzątkiem i mieszamy masę wiśniową wykładamy na budyń i przykrywamy biszkoptem.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka, polewę smarujemy na biszkopt i ciasto wkładamy do lodówki.

Ciasto najlepiej zostawiamy na całą noc smacznego.

Komentarze