Chleb weselny - mój super przepis!

Chciała bym się podzielić super przepisem na chleb weselny, bo jest naprawdę pyszny zapraszam.

Składniki

1.       70 0g mąki 650 lub mieszanej

2.       170 mil mleka

3.       25 g drożdży świeżych

4.       300 mil wody

5.       1 łyżeczka cukru

6.       2 łyżeczki soli

7.       Nasiona do wyboru ja daję odrobinę czarnuszki

8.       Mak do posypania chleba

Składniki na pomadę.

1.       Łyżka mąki

2.       ½ szklanki wrzącej wody

3.       Szczypta soli

Wykonanie.

1.       Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i zostawić do wyrośnięcia.

2.       Mąkę przesiać dodać nasiona czarnuszki lub inne oraz sól i dokładnie wymieszać.

3.       Dodać letnią wodę i dokładnie wymieszać można wymieszać robotem z hakami.

4.       Wymieszane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny

5.       Wyrośnięte ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

6.       Przeciąć ciasto  na krzyż i posmarować pomadą

Wykonanie pomady

1.       Zagotować wodę i wymieszać z mąką i solą posmarować chleb

Chleb piec w temperaturze 240 stopni 10 minut a następnie w 180 stopni 30 minut

Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskać wodą aby skórka była chrupiąca.

Chleb zawsze mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje,  a do takiego chleba młodym można zrobić jakieś ciasto na przykład ciasto cyganeczka lub ciasto snikers.

Smacznego.

 

Komentarze