Chciała bym się podzielić super przepisem na chleb weselny, bo jest naprawdę pyszny zapraszam.
Składniki
1.
70 0g mąki 650 lub mieszanej
2.
170 mil mleka
3.
25 g drożdży świeżych
4.
300 mil wody
5.
1 łyżeczka cukru
6.
2 łyżeczki soli
7.
Nasiona do wyboru ja daję odrobinę czarnuszki
8.
Mak do posypania chleba
Składniki na pomadę.
1.
Łyżka mąki
2.
½ szklanki wrzącej wody
3.
Szczypta soli
Wykonanie.
1.
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i
zostawić do wyrośnięcia.
2.
Mąkę przesiać dodać nasiona czarnuszki lub
inne oraz sól i dokładnie wymieszać.
3.
Dodać letnią wodę i dokładnie wymieszać można
wymieszać robotem z hakami.
4.
Wymieszane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na
ok pół godziny
5.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do okrągłej
tortownicy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
6.
Przeciąć ciasto na krzyż i posmarować pomadą
Wykonanie pomady
1.
Zagotować wodę i wymieszać z mąką i solą
posmarować chleb
Chleb piec w temperaturze 240 stopni 10 minut a następnie w 180
stopni 30 minut
Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskać wodą aby skórka była
chrupiąca.
Chleb zawsze mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje, a do takiego chleba młodym można zrobić
jakieś ciasto na przykład ciasto cyganeczka lub ciasto snikers.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz