Wycieczka do Krakowa

 Już od jakiegoś czasu planowałem wycieczkę do Krakowa, chciałem pokazać swojej rodzinie atrakcje w tym wspaniałym mieście. Wybieramy się pociągiem pospiesznym, powinniśmy tam dojechać w ciągu czterech godzin, czuję się bardzo podekscytowany. Cały dzień był wspaniały, Rynek Główny, Wawer, Kazimierz, Bulwary Wiślane i Kopiec Kościuszki wszystko zobaczyliśmy w ciągu jednego dnia, już nikt nie chciał zrobić nawet jednego kroku. Siedząc i rozglądając się zauważyłem napis na budce Krakowska drożdżówka z serem, no cóż prawie na czworakach doszedłem do budki i zakupiłem dla wszystkich drożdżówki z serem. Cała rodzina się ożywiła, zjedzone drożdżówki z serem były w mgnieniu oka. Poszliśmy na pociąg w stronę domu. Dzieci usnęły natychmiast po zajęciu miejsc w przedziale, żona też, tylko ja się trzymałem. Obiecałem jednak, że drożdżówki z serem czy te pakowane z Nowej Piekarni z Łukowa czy te zrobione z przepisu będą gościły u Nas częściej.

Składniki:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru waniliowego

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.

Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.

Komentarze