Dzisiaj cały czas miałem ochotę na coś.... właśnie tylko na co?
Nie miałem ochoty na mięso, ani na nic słodkiego, przyszedł do mnie kolega, jakoś dziwnie się zachowywał, koniec końców przyznał się, że ma dzisiaj kiepski humor. Szybko dogadaliśmy się, że może w ramach poprawy nastroju wypijemy sobie po piwku, ale jak piwo to i coś do jedzenia by się przydało. Ja już wiedziałem, że chętnie zjadłbym pierogi ruskie, kolega też był za. Postanowiliśmy działać. Wiedzieliśmy co prawda, że pod domem sprzedają pieróg ruski na ciepło, ale dzisiaj postanowiliśmy sobie zrobić ruskie pierogi na ciepło sami w swoim męskim towarzystwie, cóż mężczyźni też potrafią.
Ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli
Nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do wyboru:
- cebula + olej
- kwaśna śmietana
- jogurt naturalny
- Przygotować farsz. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (według uznania mogą pozostać kawałki lub potłuc dokładnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ser pokruszyć ręką.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Cebulę, ziemniaki i twaróg wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
- Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta.
- Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
- Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
- Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na oleju lub maśle cebulą, z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Komentarze
Prześlij komentarz