Tort
angielski
Chciała bym podzielić się przepisem na tort angielski, który
jadłam u mojej siostry i wzięłam od niej p
Składniki.
Biszkopt .
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dowolna masa budyniowa
Masa cukrowa.
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy w płynie lub w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Słoik wiśni w kompocie.
dowolny alkohol
kostka masła
3 łyżki cukru pudru
Biszkopt wykonanie
Oddzielić białka od żółtek
Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
Dodać cukier i cukier waniliowy
Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką
Mąkę proszek, budyń i
kakao przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać
Formę wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części
Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem do nasączenia
Spodni biszkopt nasączyć, nałożyć część masy budyniowej 4
łyżki odłożyć i ułożyć wiśnie
położyć drugi biszkopt, nasączyć , nałożyć masę budyniową,
wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem .
Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyżkami masy budyniowej,
powstałą masą posmarować tort, zostawić trochę na klej do ozdób.
Masa cukrowa.
Żelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać
glukozę nie gotować
Kiedy syrop ostygnie ale nie całkowicie stopniowo dosypywać
przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Rozwałkowaną masę wziąć na wałek lub układając na
przedramieniu przenieść na tort , dopasować rękami z reszty masy zrobimy ozdoby.
Do zrobienia ozdoby na boki tortu używam zwykłych foremek do ciastek wykrawając
kształty.
przykleić do tortu za pomocą pozostałej masy wierzch tortu
udekorować wg. uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz