Tort angielski

 

Chciała bym podzielić się przepisem na tort angielski, który jadłam u mojej siostry i wzięłam od niej p

Składniki.

Biszkopt .

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Dowolna masa budyniowa

Masa cukrowa.

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy w płynie lub w proszku

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Słoik wiśni w kompocie.

dowolny alkohol

kostka masła

3 łyżki cukru pudru

Biszkopt wykonanie

Oddzielić białka od żółtek

Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

Dodać cukier i cukier waniliowy

Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

Mąkę  proszek, budyń i kakao przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać

Formę  wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części

Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem do nasączenia

Spodni biszkopt nasączyć, nałożyć część masy budyniowej 4 łyżki odłożyć i ułożyć wiśnie

położyć drugi biszkopt, nasączyć , nałożyć masę budyniową, wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem .

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyżkami masy budyniowej, powstałą masą posmarować tort, zostawić trochę na klej do ozdób.

 

Masa cukrowa.

Żelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.

Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę nie gotować

Kiedy syrop ostygnie ale nie całkowicie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Rozwałkowaną masę wziąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort , dopasować rękami  z reszty masy zrobimy ozdoby.

Do zrobienia ozdoby na boki tortu  używam zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty.

przykleić do tortu za pomocą pozostałej masy wierzch tortu udekorować wg. uznania.

Komentarze